Outstanding Athletes Incentive Awards Scheme 2021
CHEUNG Ka Long Room Naming Ceremony
Designing Murals for the School Hand in Hand
15th Anniversary - Alumni Banquet, Passing the Torch
Fashion Show

am730
2010-03-30
胡孟青

樓市過山車有無膽上車
大市於復活節前突然開車,因為公司業績確係唔錯,有大行計過,四成已公佈業績藍籌股,八成符合市場預期,連建設銀行(939)都賺過千億元人民幣,中國石化(386)盈利倍增,更獲阿媽(母公司)注入安哥拉油田。待好消息出貨後,應該趁低買入作長期持有。
至於美金無再大升,期指結算前後較波動,短線好淡友對決在20,500點之前。常言道,在今年反覆上落的市況中,見到陽燭唔使過分興奮飛身撲入,見到陰燭,亦唔需自亂陣腳,不問價沽貨離場。
升市成交額少,可能係被俄羅斯地鐵恐怖襲擊嚇親,仲有週末,內地有傳人民銀行會加存款準備金率,美國本週五亦有失業數據發表。
呢次美國發表的失業報告,被視為較有指標性,有機會進一步反映當地經濟復甦的步伐加快,預期非農業新增職位,最少要超過20萬個。正正係對數據憧憬無限,帶動美股連升4個星期,即使商務部調低去年第四季實際經濟增長率3個百分點,至5.6%水平,仍無改變美國人對當地經濟復甦的睇法。
全美2月份的失業率持平均30年以來的高位9.7%,較市場預期的好,同期有7個州失業率甚至下降,16個州持平,27個州仍在上升,較1月時的31個州份齊升有明顯改善。
按呢個數字推算,理論上3月的情況應不會太差。
數字反映經濟好轉,但打工仔話感受唔到,認為係政府手段,粉飾太平。
從美國一些大型BLOG,看到當地人的留言,唔多唔少睇得出經濟的暗湧。唔少人話,唔相信政府所描繪的經濟假象,認為係為11月中期選舉造勢。
甚至有人認為,在政府債台高築的前提下,經濟尚未見谷底,美元好快變廢紙,有錢都係買黃金最穩陣。
至於房產泡沫爆破之後,樓價調整至今稍為喘定,但新屋銷售數字,仍係未止血,2月再跌2%,至30.8萬間,根本係有價無市。
美國人唔係全部都無錢,畢竟全球最多財富仍係集中於一小撮美國人手中,樓價唔止血,因為美國人對買樓的觀念改觀。
就好似經歷過97做樓蟹的朋友,都怕咗再買樓,今次唔同既係,美國樓市既升浪係由90年開始,買樓必賺,已係所有美國人既共識,亦係心目中最佳的投資選擇,亦即係話,平民百姓既資產大部分都係樓。金融海嘯過後,資產變負債,昔日樓係寶,今日樓係草。有樓既都希望樓價繼續升,可以「甩身」,點會有條件上升。
香港97至今要經歷咁多年,樓蟹先有望解套,美國幾時先會好番?想知唔難,只要上Google找呢段叫「Real Estate Roller Coaster」的片段,就可以感受到美國過去幾十年樓市走勢,變成過山車後到底係點樣。結果唔使多講,直覺會話你知。

買樓進行曲

Video Clip: (1st session)

回答以下問題:

1.為什麼阿勤不打算買樓置業? 片中的故事揭示了什麼社會問題?

***2.對在職者來說,物業資產也許是他們的目標之一。對身為學生的你而言,你們的目標又是什麼呢?你最希望在學生生涯中得到什麼呢?